Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata
  5502 Gyomaendrőd, Fő út 80.
Telefon: 06-30/528-1300
E-mail:ckogyomaendrod@gmail.com
Web: cko-gyomaendrod.mlap.huProgramjaink:

Kisebbségek Napja, Közmeghallgatás,Tanoda megnyitó ünnepség

A Békés Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat és Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata 2009. december 18-án 14.00 órai kezdettel közösen rendezte meg összevont rendezvényét, melynek keretében sor került a "Kisebbségek Napja" a "Közmeghallgatás" valamint Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának Tanoda megnyitó ünnepségére.

A rendezvénynek a Déryné Művelődési Ház adott otthont.
A rendezvényen részt vettek a helyi, megyei önkormányzati és civil szervezetek képviselői, valamint Dr. Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Földesi Zoltán országgyűlési képviselő is.

A rendezvény keretében felléptek a Gyomaendrődi Napsugár Óvodák óvodásai,Sarkadkeresztúri hagyományőrző tánccsoport, verset mondtak a Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola diákjai. Felléptek továbbá helyi amatőr énekesek, zenészek.

                                                   

 

 

Orvos - Beteg Találkozó

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezésre került az Orvos-Beteg Találkozó, melynek keretében 2009. szeptember 11-én délután ortopéd szűrővizsgálatra került sor.

 

 

 

 

 

         

 

                

 

"Fedezd fel Velünk a Délvidéket!"

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata a idén is biztosított táborozási lehetőséget a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére.

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány kuratóriuma az Anyanyelvű és Népismereti Gyermek- és Ifjúsági táborok témakörben hozott 2009. május 20-ai döntésének megfelelően 154.000 Ft. támogatást nyújtott a programunk megvalósításához.

A táborban 20 fő gyermek vett részt, többségük roma származású, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű. A résztvevő gyermekek családaji nagyon örültek, hogy gyermekeiknek az idei évben is biztosítottuk a kirándulás, nyaralás lehetőségét.

A tábor helyszínét az idei évben a Gyomaendrődi Holiday Camping biztosította. A gyerekek szép környezetben, kellemes szabadidős foglalkozásokkal, pihenéssel tölthették napjaikat. Biztosított volt számukra a sportolási lehetőség, úszás, csónakázás, kajakozás, kézműves foglalkozás, filmvetítés,...stb.

Programunkat természetesen - a korábbiakhoz hasonlóan - úgy állítottuk össze, hogy az teljes egészében a gyermekek igényeit szolgálja. Vagyis programtervünket kiegészítettük olyan foglalkozások, programokkal melyeket maguk a táborozó gyermekek kértek.

A tábor által nyújtott lehetőségek:
- kajakozás, - úszás, -csónakázás, - kézműves foglakozás: - gyöngyfűzés, egyéb kreatív hobby tevékenységek, - tollas labda, -frizbi, -film vetítés, - zene hallgatás,...stb.

A táborozó gyermekek létszáma:
- a táborban résztvevő gyermekek száma:  20 fő
- 4 fő önkéntes kísérő

A program megvalósításában fontos szerepet töltött be a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány által nyújtott támogatás, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, valamint Gyomaendrőd Város Polgármesterének és Gyula város díszpolgárának adománya.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!

 

TÁMOP-5.2.5./08/1-2008-0159
"Tedd meg Velünk az első lépéseket"

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata sikeresen pályázott a TÁMOP-5.2.5/08/1 B komponensére, melynek alapvető célja, hogy a gyermekek és fiatalok számára integrációs programokat biztosítson.

A program keretében a Regionális Roma Közösségi Ház keretein belül olyan foglalkozásokat, tréningeket és egyéb programokat kívánunk megvalósítani, melyek nagymértékben hozzájárulnak a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, roma származású gyermekek, fiatalok társadalmi integrációjához. A programokat az előzetes szükségletfelmérésnek köszönhetően teljekörűen a célcsoport igényeinek megfelelően állítottuk össze.

A programunk első lépése egy "IFJÚSÁGI INFORMÁCIÓS PONT" létrehozása és működtetése mely a jelenleg már működő Foglalkoztatási Információs Ponttal együtt működtetve  tovább bővíti szolgáltatásaink  körét.

A program megvalósítását a helyi Munkaügyi Központ Gyomaendrődi Kirendeltségével, a helyi általános és középiskolák, a Térségi Humánsegítő Szolgálat, valamint egyéb civil szervezetek együttműködésével valósítjuk meg.

Programjaink:

20 fő fiatal felnőtt részére biztosított program:
-önismereti tréning
-álláskeresési  ismeretek oktatás
-munkaerő-piaci ismeretek
-pénzkezelési ismeretek
-romológia
-életviteli tanácsadás

45 fő általános és középiskolás részére biztosított program:
-pályaválasztási tanácsadás,
-romológia
-életviteli tanácsadás
-drog prevenciós rendezvény
-szabadidős foglalkozások
-önismereti tréning
-kézműves foglalkozás
-filmvetítés

A Projekt várható eredménye, hogy 60% magabiztosabban választ pályát, előnyben részesíti a bejelentett munkahelyet, 85 %-uk tájékozottabb lesz a számítástechnika terén, tudatosabban élnek és mondanak nemet a káros szenvedélyekre.

Programunk megtervezésekor igyekeztünk hangsúlyt fektetni a szabadidős tevékenységekre is, ezért a projekt időtartama alatt a gyermekek időbeosztását is figyelembe véve biztosítunk szabadidős foglalkozásokat is:-kézműves foglalkozás, - jeles ünnepekre való felkészülés, ...stb.

A projekt az EU társfinanszírozásával, a Nemzeti és Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében valósul meg.

VIII. Cigányzenész és Tánctalálkozó
valamint
Gasztronómiai Nap

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatásból, 2008. október 11-én rendezte meg a VIII. Cigányzenész és Tánctalálkozót, Gasztronómiai Nappal egybekötve.

A Zenész és Tánctalálkozónak a Városi Sporcsarnok adott otthont, míg a Gasztronómiai Nap keretében rendezett "főzőverseny" megvalósítására a Sportcsarnok udvarán, szabadtéren került sor.

A kora délutáni órákban Várfi András Gyomaendrőd város polgármestere nyitotta meg a rendezvényt.
Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - Kiemelt Projektek Osztályának osztályvezetője: Hortobágyi Anna, valamint munkatársai.
Továbbá jelen volt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány monitoring csoportja, a Körös Völgye Alapítvány képviselője, az Endrőd és Vidék Takarékszövetkezet elnöke, Dr. Dávid Imre, a Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Gubucz József, illetve Bártkai Miklós rendőr százados, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának képviseletében.

A megnyitót követően két helyszínen várták a programok az érdeklődőket: a főzőversennyel párhuzamosan a színpadon amatőr zenészek, táncosok léptek fel. 
A főzőversenyre 13 csapat nevezett be. A nevezők nem csak helyi lakosok voltak, hanem érkeztek versenyzők az ország távolabbi pontjairól is, akik különböző ételeket, közöttük hagyományos cigány ételeket készítettek: - tyúkos káposzta, - bokoli, valamint - halászlé, -pacal, - marha pörkölt, - sertés pörkölt. 
A rendezvény valamennyi programja - ide értve az elkészült ételek kóstolását is - ingyenes volt.

A főzőverseny eredményhirdetésére az esti órákban került sor, majd a díjak kiosztását követően Nótár Mary lépett a színpadra, őt pedig Stefano követte.

A sztárvendégek fellépéseit követően a "Hangulat" együttes biztosította hajnalig a talp alá valót. 
Nagy örömünkre szolgál, hogy hasonlóan a korábbi években megrendezett azonos elnevezésű programokhoz egyre több érdeklődő látogatott ki, valamint a mind a résztvevők, fellépők, mind pedig a közönség részéről pozitív visszajelzéseket kapunk.

A főzőverseny eredményei:

Pörkölt kategória:

I. Birka pörkölt - Kovács Tibor - Gyomaendrőd
II. Vegyes Sertés pörkölt - Kovács Zsolt - Dévaványa
III. Marha pörkölt - Kovács Tibor - Gyomaendrőd

Egyéb kategória:

I. Tanyasi csirke tárcsázva - "Szarvasi Fiatalok a Holnapért" Egyesület - Szarvas
II. Cigány töltött káposzta - Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium -
    Gyomaendrőd
III. Tárcsás hal - "Szarvasi Fiatalok a Holnapért" Egyesület - Szarvas

Különdíjak:

Pörkölt kategóriában:

Birka pörkölt - Fekécs Béláné - Gyomaendrőd
Csülkös pacal - Farkas Béla - Gyomaendrőd
Sertés pörkölt - Észak - Alföldi Regionális Cigány Védelmi Szervezet

Egyéb kategória:

Citromvarázs (desszert) - Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium - Gyomaendrőd
Halászlé - Rácz Kft. - Körösnagyharsány
Körösi Halászlé - Zrena Pál - Gyomaendrőd

Rendezvényünk támogatói voltak:

 • Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány
 • Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
 • Gyomaendrőd Város Önkormányzata
 • Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium
 • Unilors Bt. - Ujlaky Szabolcs
 • Dávid - Ker. Plusz Kft.
 • Farkasinszki Zsuzsanna
 • Kalamáris Papírbolt - Kiss János
 • Sikér Kft.
 • Color Shop Papírbolt - Uhrin Emese
 • Agro - Áruház - Farkas Máté
 • "Marina" Vegyesbolt - Gellai Gergelyné
 • Körös Bútor Kft. - Gyomaendrőd

 

Köszönjük a támogatást!

"Játssz! Tanulj! Pihenj Velünk!"
"A halmozotan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésből történő lemorzsolódásának csökkentése nyári fejlesztő- és szabadidős tevékenységek megvalósításával"
HEFOP-2.1.9-08/1.-2008-06-002//1.0

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata sikeresen pályázott a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága közreműködésével kiírt fenti elnevezésű programja keretében.
A Tanodás gyermekek részére egy olyan bentlakásos nyári tábort szerveztünk, ahol a pihenés mellett fejlesztő- és szabadidős tevékenységeken is részt vehettek. 
A tábor két turnusban, 20-20 fővel, összesen 40 gyermek részvételével valósult meg.
Helyszínül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádot választottuk. A választásunkat az indokolta, hogy a környék olyan természeti adottságokkal rendelkezik, mely egyedülálló, és a szabadidős tevékenységek egész sorát /Nyíregyházi Állatpark, Strandfürdő, Parkerdő, Tokaj/ biztosította.

A tábor programjának elemei:

I./ Fejlesztő foglalkozások::
- Kommunikációs készségfejlesztő gyakorlatok,
- Játékos környezettudatos nevelést segítő foglalkozás,
- Társadalmi integrációt elősegítő helyzetgyakorlatok,
- Szituációs játékok, identitás tudat fejlesztését szolgáló foglalkozások/

II./Szabadidős Programok:
- Drámapedagógiai foglalkozások,
- Természetjárás,
- Olvasóklub,
- Sportfoglalkozások,
- Kézműves foglalkozások.

III./Kulturális programok:
- Kirándulás Tokajba,
- Látogatás a Nyíregyházi Állatparkba,
- Városnézés.

A program teljes időtartama a gyermekek részére a projekt biztosította: - a szállást, - a teljes ellátást, - szakszemélyzetet, eszközöket, - belépőjegyeket valamint az utazás költségeit.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a résztvevő gyermekek boldogan meséltek a táborozásról, az élményeikről. (A programról képek megtekinthetők a Galériában).

 

 

 

 

 A program a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága közreműködésével valósult meg.

"Együtt Könnyebb"
Szociális Szakemberek képzése Gyomaendrődön és vonzáskörzetében
HEFOP-2.2.1-06/1-2007-02-0011/4.0

A program időtartama: 2007. szeptember 1. - 2008. május 31.

A projektet Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata, mint főpályázó a Térségi Humánsegítő Szolgálattal (konzorciumi partner) közösen valósította meg.
Közvetlen célja a programnak Gyomaendrőd és vonzáskörzetébe tartozó szociális szakemberek, önkéntesek továbbképzése volt.
Ennek megfelelően a közvetlen célcsoportot az a
36 fő Szociális intézmények, Munkaügyi Központ, Cigány Kisebbségi Önkormányzat valamint a - hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, roma származású kliensekkel foglalkozó szervezetek, intézmények munkatársai alkották, míg programunk közvetett célcsoportját a fenn említett szakemberek kliensköre, elsősorban az aktív korú, de munkával nem rendelkező réteg jelentette.

A képzési sorozat elemei:

- Pályázatíró,-projektmenedzsment képzés /40 óra/
- Romológia képzés /30 óra/
- Európai Uniós ismeretek képzés /30 óra/
- Munkaerő-piaci képzés /40 óra/
-Pénz- és adósságkezelési ismeretek képzés /30 óra/
-ECDL-Start képzés és vizsga

Speciális készségeket, technikákat fejlesztő tréningek:

-Szupervízió /2 óra//
-Esetmegbeszélés /3 óra//
-Kommunikáció, - konfliktuskezelési, - ügyfélkezelési ismeretek képzés /30 óra/

Mivel a képzések "vegyes" csoportokban történtek, így lehetővé vált az információáramlás, a tapasztalatcsere a résztvevők között.
A program keretében a konzorciumi partner egy (elégedettségi) felmérést készített a közvetett és a közvetlen célcsoport tagjainak körében, mely felmérés eredményét "Zárótanulmányban" foglalta össze.

A programot a 2008. május 14.-én megtartott Konferencia zárta. (A programról készült képek a Galériában megtekinthetők)

 

 

 A projekt az EU társfinanszírozásával, a Nemzeti és Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programja keretében valósult meg.

  

"Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelése
(Adaptációs pályázat II.)
HEFOP/2006/2.1.5-06/1.-2006-12-0104/1.0

Főpályázó: 
-Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda

Konzorciumi partnerek:
 -Margaréta Óvoda;
- Bethlen Gábor Szakképző Iskola és kollégium;
- Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata;
- Térségi Humánsegítő Szolgálat;
- Gyomaendrőd Város Önkormányzata

Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata által vállalt feladatok a projektben:
I.) "Fenntartói Kötelezettségek: Egyenlő bánásmód a közoktatásban" című tréning jellegű továbbképzés szervezési feladatainak ellátása. A továbbképzésen a résztvevők azonos időpontban, de két csoportban és helyszínen vettek részt.
A továbbképzés alapvető célkitűzése az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek -az Integrált Pedagógia Rendszerrel - melynek lényege, egy olyan szervezési, oktatási forma kialakítása mely lehetővé teszi a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált keretek között megvalósuló - a szociális helyzetből és a képességek fejlettségéből eredő hátrányok ellensúlyozását célzó - iskolai nevelésnek megszervezését.
-az egyenlő bánásmód követelményeivel, alapfogalmaival, törvényi hátterével.

A projekt további részében került sor a "fórumok" valamint az "Integrált nevelést támogató kerekasztal" működtetésére a helyi döntéshozók, szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók, civilszervezetek, szülői szervezetek, ...stb. részvételével. 


 

 

 


"FIP Pontok a Dél-Alföldön
Térségi Teleházas / FIP Műhelybeszélgetés
Összefoglaló

A térség Foglalkoztatási Információs Pontjai, Teleházai, e-Magyarország Pontjai, a munkaerő-piac szereplői valamint partnerei számára a Nemzeti Civil Alapprogram Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma támogatásával a "Munkáért Alapítvány" közreműködésével került sor 2008. április 16-án a térségi műhelybeszélgetés megtartására.
A rendezvényen 20 fő vett részt köztük számos helyi civil - non-profit szervezet, Közintézmény - iskola, óvoda, Térségi Humnsegítő Szolgálat, ... stb. képviseltette magát.
A rendezvényt Dr. Doboczky Károlyné a "Munkáért Alapítvány" titkára
nyitotta meg, majd a köszöntőt követően "FIP pontok a Dél-alföldön" címmel tartott előadást Tímárné Buza Ilona a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Gyomaendrődi Kirendeltségének vezetője.
A következő előadást Pál Jánosné a Térségi Humánsegítő Szolgálat munkatársa tartotta "Gyomaendrőd Város bemutatása, a helyi sajátosságok ismertetése a munka világának tükrében" címmel.
Az előadásokat követően a résztvevők kötetlen beszélgetés formájában fejthették véleményüket, tapasztalataikat az elhangzottakkal kapcsolatban.
A Konferenciát egy ebéd zárta, melyen helyi hagyomáso ételekkel kedveskedtünk a résztvevőknek. 

 

A program Támogatója a Nemzeti Civil Alapprogram

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő